27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCristea a demisionat de la Turceni

Cristea a demisionat de la Turceni

Directorul general al Complexului Energetic (CE) Turceni, Dumitru Cristea, a demisionat ieri din funcţie. El a spus că a luat această decizie pentru a le arăta procurorilor anticorupţie că nu intenţionează să influenţeze martorii.

 

Dumitru Cristea, fostul director al Complexului Energetic Turceni, a demisionat ieri-dimineaţă din funcţia pe care o deţinea în această instituţie. Demisia a fost adresată atât AVAS, cât şi Consiliului de Administraţie al CE Turceni. Fostul director general a spus că a luat această decizie pentru a nu influenţa ancheta procurorilor DNA.

Cristea este anchetat de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Potrivit unui comunicat al DNA, Dumitru Cristea este acuzat că, în cursul anului 2007, a dat dispoziţii angajaţilor din subordine să întocmească documente pentru cumpărarea, recepţionarea şi plata unui „utilaj terasier pe şenile multifuncţional“, semnând documentaţia de achiziţie. DNA afirmă că actele ar fi fost făcute „cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice“, pe motiv că utilajul „s-a dovedit a fi uzat şi, prin urmare, neutilizabil“. În acest fel au fost obţinute avantaje materiale pentru societăţile comerciale Voron Trans SRL Mediaş şi Tutto Mobili SRL Târgu Jiu, cea din urmă fiind controlată de învinuitul Mugurel Surupăceanu prin persoane interpuse. Prejudiciul stabilit de oamenii legii este de 800.000 de lei, iar pe o parte din averea lui Cristea a fost pus sechestru asigurător. După reţinerea lui Cristea de către procurorii DNA, la conducerea CE Turceni a fost numit director interimar Marian Moţocu.

 

Demisie trimisă şi la AVAS

 

Renunţarea lui Cristea la funcţia pe care o deţinea la Turceni a fost înregistrată ieri şi la sediul AVAS. Într-un comunicat emis de reprezentanţii AVAS se precizează că motivul demisiei „este acela de a nu afecta activitatea societăţii comerciale prin apariţia unor bănuieli legate de posibilitatea de a influenţa martorii sau de încheierea unor contracte de achiziţie, având în vedere faptul că există o anchetă în desfăşurare. Demisia a fost adresată atât AVAS, cât şi Consiliului de Administraţie al SC CE Turceni SA şi este valabilă începând din 24 noiembrie“. Cristea şi-a depus demisia cu doar o oră înainte ca membrii Consiliului de Administraţie al CE Turceni să se întrunească la sediul instituţiei. Membrii CA urma să ia în discuţie un raport privind achiziţiile de utilaje făcute de unitate de la numirea lui Cristea în funcţie şi până în prezent.

„Procurorii DNA au invocat în cererea de arestare preventivă că, fiind în continuare în funcţie, aş putea să influenţez martorii sau să închei noi contracte prin care să acopăr, eventual cu documente, prejudiciul pe care îl consideră dumnealor. Am luat decizia de a demisiona tocmai pentru a arăta că nu este aşa“, a declarat Dumitru Cristea.

 

Propunerea de arestare preventivă a lui Cristea va fi rejudecată

 

Fostul director general de la Turceni a fost reţinut săptămâna trecută de procurorii anticorupţie şi prezentat la Judecătoria Târgu Jiu cu propunere de arestare preventivă. Instanţa de judecată a respins propunerea DNA, iar procurorii anticorupţie au făcut recurs. Magistraţii de la Tribunalul Gorj au admis recursul. Propunerea de arestare preventivă a lui Cristea va fi judecată în cursul acestei săptămâni de o instanţă a Judecătoriei Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU